A kovászos kenyér előnye

A kovászos kenyér azért tekinthető egészségesebb választásnak a hagyományos élesztővel készült kenyerekhez képest, mert a kovászolás folyamata számos jótékony hatást gyakorol a kenyér tápértékére és emészthetőségére.

Jobb emészthetőség:

A kovász készítése során a lisztben található glutént (fehérjét) a tejsavbaktériumok részben lebontják, így a végeredmény könnyebben emészthető lesz. Emiatt a gluténérzékenységgel élők egy része jobban tolerálhatja a kovászos kenyeret, bár teljesen gluténmentesnek nem tekinthető így sem a kovászos pékárú.

Alacsonyabb glikémiás index (GI):

A kovászos kenyér glikémiás indexe általában alacsonyabb, mint a hagyományos élesztős kenyereké. Ez azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít, és segíthet az inzulinszint szabályozásában is.

Prebiotikus hatás:

A kovászos kenyérben lévő tejsavbaktériumok elősegítik a bélflóra egészségét, mivel prebiotikumokat (a jó baktériumok számára táplálékot) tartalmaznak. Ez hozzájárulhat a bélrendszered megfelelő működéséhez.

Magasabb ásványianyag-tartalom és jobb felszívódás:

A kovászos erjedés folyamata során a kenyér fitinsav-tartalma csökken. A fitinsav természetesen jelen lévő anyag a gabonában, amely megköti az ásványi anyagokat (például vasat, cinket, kalciumot), így azok kevésbé szívódnak így fel. A kovászolás során azonban a fitinsav bomlása révén ezek az ásványi anyagok könnyebben elérhetővé válnak a szervezet számára.

Természetes tartósítószer:

A tejsavbaktériumok által termelt tejsav természetes konzerváló hatással bír, ami meghosszabbítja a kenyér eltarthatóságát anélkül, hogy mesterséges adalékanyagokat kellene használni.

Jobb íz és textúra:

A hosszú érlelési folyamatnak köszönhetően a kovászos kenyér intenzívebb, gazdagabb ízű, ropogósabb héjú és belül lágyabb lesz, így mindenki ízletesebbnek érzi.

Összességében a kovászos kenyér fogyasztása kedvezően hat az emésztőrendszerre, a vércukorszint szabályozására, valamint az ásványi anyagok jobb felszívódására, így mindenképpen egészségesebb alternatívát jelenthet a hagyományos kenyerekkel szemben.

Ha eddig is kovászos kenyeret vettél, akkor most már tudod azt is, hogy miért érzed mindig finomnak, ha meg még nem kóstoltad, itt az idő, hogy az egyik üzletünkbe vegyél magadnak egy igazán finom és egészséges kézműves, kovászos kenyeret, hogy ne csak finomat egyél, de még jót is tegyél a szervezeteddel.

Itt találod az üzleteinket: Rólunk (buzakovasz.hu)

A kovászos kenyér előnyei
Previous
Previous

Ezt érdemes tudnod a tökmagolajról!