Október 16. - A Kenyér Világnapja
A Kenyér Világnapja minden évben október 16-án ünnepli, világszerte. Az eseményt 2001-ben indította útjára a Nemzetközi Pék Szövetség (UIB – International Union of Bakers and Bakers-Confectioners), azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kenyér jelentőségére, mint alapvető élelmiszerre és kulturális szimbólumra. Ezen a napon a kenyér sokféleségét, tápláló értékét, valamint a kenyérkészítők munkáját ünneplik.
A kenyér, mint alapvető élelmiszer:
A kenyér szinte minden kultúrában az alapvető élelmiszerek közé tartozik. Több ezer éve fogyasztják világszerte, és változatos formákban, ízekben és készítési módszerekkel jelenik meg.
Tudtad? A Búzakovásznál 13 féle kenyeret találsz.
A pékszakma elismerése:
Ezen a napon nemcsak a kenyeret ünneplik, hanem a pékek és pék-cukrászok munkáját is, akik nap mint nap friss és minőségi kenyeret készítenek.
Tudtad? Pékeink egész éjjel azon dolgoznak, hogy reggel 7:00-kor az üzleteinkben a friss kovászos kenyeret és friss pékárut vehess.
Fenntarthatóság és helyi alapanyagok:
Az ünnep alkalmával hangsúlyozzák a fenntartható élelmiszer-termelést és a helyi alapanyagok használatának fontosságát a kenyérkészítés során.
Tudtad? A kenyereinkben és pékárunkban magyar lisztet és hazai hozzávalókat használunk.
Táplálkozási tudatosság:
A Kenyér Világnapja alkalmat ad arra is, hogy a fogyasztók figyelmét felhívják a kenyér táplálkozási értékeire, különös tekintettel a teljes kiőrlésű és egészséges alapanyagokból készült termékekre.
Tudtad? A kovászos kenyerek jóval egészségesebbek, mint a nem kovászos társaik. (Itt elolvashatod, hogy miért: kovászos kenyér — Búzakovász Kézműves Pékség (buzakovasz.hu).
A Kenyér Világnapját akár egy Búzakovász Kézműves Pékségben megvásárolt kenyérrel is ünnepelheted. Finom is, egészséges is és hazai összetevőkből van.
Jó Kenyér Világnapját Neked is!